Het prikkelbare-darm syndroom (PDS)

>
>

Bij ongeveer 70 procent van de mensen bij wie de dokter het prikkelbare-darm syndroom heeft vastgesteld, kan een aangepast dieet de symptomen verlichten of zelfs opheffen. Ga naar de dokter om de diagnose te laten stellen. De dokter schrijft misschien reguliere geneesmiddelen voor die u moet innemen wanneer de symptomen bijzonder ernstig zijn.

De symptomen van het prikkelbare-darm syndroom (PDS)

Veel mensen hebben last van een prikkelbare darm, maar de aandoening komt het vaakst voor bij vrouwen tijdens de vruchtbare jaren. De symptomen kunnen bestaan uit verschillende combinaties van de volgende klachten:

  • Pijn in de (onder)buik die gerelateerd lijkt aan de darmfunctie. De pijn verdwijnt bijvoorbeeld na de ontlasting of na het laten van een wind.
  • Veranderingen in het normale ontlastingspatroon, zoals het vaker of minder vaak hebben van ontlasting, het niet goed kunnen ophouden van de ontlasting of heel erg moeten drukken, het gevoel dat de darm na de ontlasting niet helemaal leeg is.
  • Veranderingen in de samenstelling van de ontlasting, bijvoorbeeld te hard, te zacht of per dag verschillend.
  • Meer slijmafscheiding, wel of niet samen met de ontlasting.
  • Een opgezwollen gevoel of opgeblazen gevoel in de buik dat wel of niet vermindert na het laten van een wind.
  • Bij vrouwen zijn de symptomen vlak voor de menstruatie meestal erger.
  • Wisselend stressniveau, bijvoorbeeld bezorgdheid en depressie.
  • Terugkerende vaginale infecties.


Bespreek al deze symptomen of andere veranderingen in het ontlastingspatroon met de huisarts zodat een goede diagnose kan worden gesteld. Andere darmproblemen kunnen veel gelijkenis vertonen met het prikkelbare-darm syndroom, maar moeten anders worden behandeld. Bij het prikkelbare-darm syndroom wordt geen bloed aangetroffen in de ontlasting. Als u bloed verliest, moet u altijd de huisarts raadplegen omdat dit een volledig regulier onderzoek vereist.

De oorzaken van het darmprobleem

Sommige artsen geloven dat het prikkelbare-darm syndroom grotendeels een psychologisch probleem is. Dat is beslist niet uit te sluiten wanneer de symptomen starten na een emotionele schok, zoals het verlies van een dierbare of tijdens een periode met veel stress. Voedselintolerantie komt als oorzaak echter vaker voor en de symptomen nemen meestal af wanneer de verdachte voedingsmiddelen worden ontdekt en tijdelijk vermeden.

Symptomen bij galstenen
Artsen hebben ontdekt dat het identificeren en schrappen van bepaalde voedingsmiddelen, symptomen kunnen verminderen of zelfs genezen die schijnbaar werden veroorzaakt door galstenen, bijvoorbeeld pijn in de (onder)buik en winderigheid. Het toepassen van deze benadering kan ook effectief zijn als deze symptomen blijven bestaan na een galsteenoperatie. Het volgen van een dieetplan, helpt niet alleen bij het verlichten van de symptomen, maar ook wanneer u wordt aangeraden gewicht te verliezen voor de operatie.

Koliek bij zuigelingen
Melkintolerantie is een veelvoorkomende oorzaak van koliek bij baby’s van 3-4 maanden. De symptomen kunnen vaak worden verlicht door over te stappen op een melkvrije flesvoeding. Als de baby borstvoeding krijgt, kan de moeder de melk uit haar dieet halen. In beide gevallen moet er professioneel advies worden ingewonnen om er zeker van te zijn dat de baby voldoende calcium krijgt.

Wat u zelf kan doen aan het prikkelbare-darm syndroom

Prikelbare darmsyndroom

PDS of Prikkelbare darmsyndroom – volg nu het aangepast dieetplan

Meestal worden veranderingen in het dieet aangeraden, zoals het vermijden van cafeïne en het volgen van een meer vezelrijk dieet. Dit bereikt u door meer groenten, fruit en volkorenproducten te eten. Als het eten van meer volkorenproducten of zemelensupplementen de symptomen verergert, kunt u een intolerantie voor tarwe hebben. Om dit te testen is het de moeite waard 5-6 dagen tarwe volledig te schrappen uit uw dieet en daarna weer opnieuw te proberen.

Als u denkt dat uw symptomen worden veroorzaakt door stress, moet u maatregelen treffen om de stress te beperken. Lichaamsbeweging kan effectief zijn, omdat dit niet alleen de dammen activeert, maar ook het stressniveau verlaagt.

Een prikkelbare darm kan het gevolg zijn van een dieet met te veel geraffineerde suiker. Als u een zoetekauw bent, is het de moeite waard een paar weken geraffineerde suiker te schrappen uit uw dieet.

Als de symptomen na het treffen van de genoemde maatregelen niet afnemen, helpt een opgelegd dieetplan bij het identificeren van een eventuele voedingsintolerantie. De symptomen kunnen worden veroorzaakt door meer dan één voedingsmiddel, maar meestal maximaal drie of vier. De meest beruchte boosdoeners zijn tarwe of maïs, koemelk en melkproducten, thee, koffie, uien, aardappelen en citrusfruit.

De symptomen van een prikkelbare darm kunnen worden verlicht door het eten van zelfgemaakte yoghurt en meer vezels, bijvoorbeeld uit fruit.

Probeer antibiotica te vermijden, omdat zich tegelijkertijd een Candida-infectie kan voordoen.

Goede alternatieve therapieën zijn bijvoorbeeld: natuurgeneeswijze, Chinese of westerse kruidengeneeskunde, massage, yoga, acupunctuur, psychotherapie, hypnotherapie, homeopathie, aromatherapie, chiropraxie, orthopedie, autogene training en biofeedback.

>>>> Bestel hier het dieetboekplan voor PDS

>
>