lever- en galaandoeningen door besmetting

>
>

Lever- en galaandoening

Er zijn lever- en galaandoeningen die door besmetting kunnen ontstaan. De patiënt wordt misselijk, geeft gal op, heeft diarree en in sommige gevallen kan zelfs een lichte graad van geelzucht optreden. Het is nu echt oppassen geblazen.

Behandeling

In de eerste plaats moeten we de patiënt leemwater te drinken geven, hetzij van witte of gele leem, waaraan enkele druppels Lachesis D10 of D12 zijn toegevoegd. Dit vormt een uitstekend tegengif. De werking wordt nog versterkt door er 10-20 druppels Echinaforce aan toe te voegen. De patiënt moet twee tot drie dagen volledig vasten en uitsluitend leemwater drinken (één paplepeltje leem op één deciliter warm water). Als hij na zo’n dag of twee, drie, een beetje trek krijgt, mag hij een geschilde en vervolgens geraspte appel proberen, of hij moet de geschilde appel heel goed kauwen.

Dorst
Tegen de dorst kan hij één paplepel Molkosan (uit zure wei) op één deciliter water drinken. Ook vruchtesappen komen in aanmerking, zoals grapefruitsap, frambozesap, bramesap of alcoholvrij druivesap, terwijl heel gevoelige patiënten soms alleen maar vers uitgeperst wortelsap verdragen. Het is echter in alle gevallen belangrijk het sap slokje voor slokje te drinken en eerst goed met het speeksel te vermengen. Vast voedsel dient in het begin beslist te worden vermeden. Het lichaam zal zich het snelst herstellen als de patiënt vast.

Braken
Het is natuurlijk mogelijk dat de patiënt nog wat zal braken, zodat hij weer wat vocht tot zich moet nemen. Hij kan wat heermoesthee (Hquisetum arvense) of nog beter paardebloemthee (Taraxacum officinale) drinken. De thee wordt zowel van de stengel als van de wortel getrokken. Het is echter noodzakelijk om de eerste dagen te vasten. Als de appel- en vruchtesappen goed worden verdragen en de patiënt weer wat meer trek krijgt, kunt u langzaam aan ’s morgens en ‘s avonds wat muesli geven. ’s Middags mag hij wat salades eten die met heel weinig koudgeperste, ongeraffineerde, plantaardige oliën zijn klaargemaakt, of die uitsluitend met citroen of Molkosan zijn bereid. Ook de eerste dagen na de genezing, mag de patiënt nog niets eten dat m vet is gebakken of gebraden: hij blijft daarvoor nog enige tijd gevoelig. Zodra hij ook maar een beetje verhitte oliën of dierlijke vetten binnenkrijgt, ontstaat er onmiddellijk weer een drukkend gevoel in het achter- of voorhoofd en een eigenaardig gevoel van misselijkheid, ook al is dit misschien nog maar zwak. Zolang de virussen en bacteriën nog niet volledig uit het lichaam zijn verdreven, mag hij niet op de normale voeding overgaan. Met de lever valt nu eenmaal niet te spotten.

Nieren
Om de nierfunctie te stimuleren geven we Solidago tinctuur eventueel samen met heermoes- en kweekwortelthee. Heeft de patiënt koorts, wat meestal het geval is en waarbij de temperatuur tot 39°C kan oplopen, dan dient hij wat Ferrum phosphoricum D12, verdunde hulstthee, Aconitum D4 of een ander, goed natuurlijk koortsmiddel in te nemen. Het is bovendien goed om dagelijks niet meer dan één tot twee tabletten Podophyllinum D4 en eventueel drie tot vier druppels Chelidonium D2 of het complexmiddel Boldocynara in te nemen. Ook het ingedikte wortelsap Biocarottin kan goede diensten bewijzen.

>
>