Anale problemen

>
>

De anus en de huid eromheen zijn zeer gevoelig, maar de meeste problemen zijn te voorkomen door te zorgen voor een regelmatige stoelgang en zorgvuldige reiniging van het anale gebied.

Wanneer ontstaan er problemen?

 

Aambeien komen veel voor en zijn meestal het resultaat van persen. Minder vaak voorkomende problemen zijn anuskloofjes en anusabcessen. Bij anuskloofjes is er bloed bij ontlasting en op het wc-papier te zien en is de stoelgang pijnlijk.

Veel mensen hebben last van jeuk rond de anus. Dit wordt pruritus ani genoemd en kan worden veroorzaakt door aambeien, anuskloofjes, spruw en seksueel overdraagbare aandoeningen, maar soms is iet alleen maar overgevoeligheid van de luid. Ook aarsmaden kunnen voor jeuk aan de anus zorgen, vooral bij kinderen.

De behandeling van anale problemen

Wie last van aambeien heeft, moet proberen bij de ontlasting niet te persen en vooral proberen constipatie te voorkomen, zalfjes die u bij de drogist koopt, kunnen de pijn en de jeuk van aambeien of prunus ani verzachten. Een paar keer per dag en zitbad nemen (het liefst na iedere stoelgang) kan de zwelling van aambeien tegengaan. Als u voortdurend last van aambeien of een andere anale aandoening hebt, of als een kind voortdurend jeuk aan de anus heeft, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Kinderen kunnen snel een infectie van aarsmaden oplopen, die gemakkelijk met medicijnen is te behandelen.

De anus

De anus wordt normaal gesproken goed gesloten door de binnenste en de buitenste ringspier, die zich bij de ontlasting ontspannen.

>
>